Sajtóközlemény – Molekuláris diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolt FISH, IHC és NGS modulokkal bővül az Oncompass Medicine Hungary Kft. információ technológiai orvosi döntéstámogató szoftvere, az Oncompass Calculator (OC) — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Sajtóközlemény – Molekuláris diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolt FISH, IHC és NGS modulokkal bővül az Oncompass Medicine Hungary Kft. információ technológiai orvosi döntéstámogató szoftvere, az Oncompass Calculator (OC)

2017. április 20.

Az onkológiai betegellátás során alkalmazott új generációs szekvenálási eljárások, a fluoreszcens in situ hibridizáció, illetve az immunhisztokémiai vizsgálatok eredményei mind-mind klinikai szempontból releváns információt nyújtanak a leghatékonyabb terápiák alkalmazásához. Ugyanakkor ezen vizsgálatok óriási adathalmazokat termelnek, melyeknek interpretációja időigényes és költséges. A daganatok molekuláris profiljának elemzése és értelmezése során több millió lehetséges genetikai variációt kell terápiás lehetőségekkel összekapcsolni. Azokban az esetekben ahol a génhibára már van hatékony célzott gyógyszer, ott látványos, áttörő klinikai eredményeket lehet elérni.

A projekt során az Oncompass Medicine Hungary Kft. döntéstámogató rendszerén, az Oncompass Calculator-on belül olyan szoftver modulok fejlesztése valósul meg, amelyeket a molekuláris patológiai laboratóriumok és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumok használhatnak arra, hogy vizsgálataik eredményeit standardizált és minőségbiztosított formában vigyék be a kollektív orvosi döntéstámogató rendszerbe. Ezek a modulok a molekuláris diagnosztika során leggyakrabban alkalmazott FISH (fluoreszcens in situ hibridizáció), IHC (immunhisztokémia) valamint NGS (újgenerációs szekvenálás) vizsgálatokból származó eredményeket integrálják a Calculatorba. Kidolgozásra kerül, hogy a FISH, IHC és az NGS során a helyi diagnosztikai laboratóriumokban a diagnosztikai készülékekhez kapcsolódó adatmegjelenítő és kiértékelő (képmegjelenítő) szoftverek hogyan kommunikáljanak közvetlenül a Calculatorral és hogyan valósuljon meg, hogy a betegek Calculatorban megtalálható recordjaihoz automatikusan, adatvesztés és hibalehetőség nélkül hozzáadódjon egy-egy vizsgálat eredménye.
A projekt Széchenyi 2020 program GINOP-2.1.1-15 program keretében valósul meg 184.033.927,- HUF vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

A projektről bővebben a vállalkozás ttps://www.molekularis-diagnosztika.hu oldalán olvashatnak.