Sajtóközlemény – Molekuláris diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolt FISH, IHC és NGS modulokkal bővül az Oncompass Medicine Hungary Kft. információ technológiai orvosi döntéstámogató szoftvere, az Oncompass Calculator (OC) — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

2017. április 20.

Az onkológiai betegellátás során alkalmazott új generációs szekvenálási eljárások, a fluoreszcens in situ hibridizáció, illetve az immunhisztokémiai vizsgálatok eredményei mind-mind klinikai szempontból releváns információt nyújtanak a leghatékonyabb terápiák alkalmazásához. Ugyanakkor ezen vizsgálatok óriási adathalmazokat termelnek, melyeknek interpretációja időigényes és költséges. A daganatok molekuláris profiljának elemzése és értelmezése során több millió lehetséges genetikai variációt kell terápiás lehetőségekkel összekapcsolni. Azokban az esetekben ahol a génhibára már van hatékony célzott gyógyszer, ott látványos, áttörő klinikai eredményeket lehet elérni.

A projekt során az Oncompass Medicine Hungary Kft. döntéstámogató rendszerén, az Oncompass Calculator-on belül olyan szoftver modulok fejlesztése valósul meg, amelyeket a molekuláris patológiai laboratóriumok és a molekuláris diagnosztikai laboratóriumok használhatnak arra, hogy vizsgálataik eredményeit standardizált és minőségbiztosított formában vigyék be a kollektív orvosi döntéstámogató rendszerbe. Ezek a modulok a molekuláris diagnosztika során leggyakrabban alkalmazott FISH (fluoreszcens in situ hibridizáció), IHC (immunhisztokémia) valamint NGS (újgenerációs szekvenálás) vizsgálatokból származó eredményeket integrálják a Calculatorba. Kidolgozásra kerül, hogy a FISH, IHC és az NGS során a helyi diagnosztikai laboratóriumokban a diagnosztikai készülékekhez kapcsolódó adatmegjelenítő és kiértékelő (képmegjelenítő) szoftverek hogyan kommunikáljanak közvetlenül a Calculatorral és hogyan valósuljon meg, hogy a betegek Calculatorban megtalálható recordjaihoz automatikusan, adatvesztés és hibalehetőség nélkül hozzáadódjon egy-egy vizsgálat eredménye.
A projekt Széchenyi 2020 program GINOP-2.1.1-15 program keretében valósul meg 184.033.927,- HUF vissza nem térítendő támogatás felhasználásával.

A projektről bővebben a vállalkozás ttps://www.molekularis-diagnosztika.hu oldalán olvashatnak.