Sajtóközlemény — ADMONT pályázat — Befejezés — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Sajtóközlemény — ADMONT pályázat — Befejezés

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. az ADMONT európai innovációs együttműködési projekt keretében, az emlő daganatok klinikai diagnosztikájában alkalmazható technológia fejlesztését valósította meg. A K+F tevékenység célja az emlőrák korai és pontos diagnózisához illetve személyre szabott kezeléséhez alkalmazható diagnosztikai módszer és lab-on-chip teszt prototípusának fejlesztése volt.

A fluorezcens assay-n alapuló teszt kidolgozását célzó kutatás-fejlesztés során OLED rendszerhez illesztett, fényabszorpción alapuló jelölő módszer kidolgozását és beállítását végezte el a vállalkozás kutatócsoportja. A kutatási folyamat részeként kidolgozásra került a keringő daganatsejtek (CTC) vérből történő szeparálásának módszertana, valamint megvalósult nemzetközi konzorcium által létrehozott lab-on-chip teszt prototípus biokompatibilitásának tesztelése. A kutatás meghatározta a kifejlesztett rendszer érzékenységét és specifitását, mely eredmény a további specifikus keringő daganatsejtek detektáló módszerekkel történő összehasonlítással vált teljessé. A diagnosztikai rendszer alkalmas lehet emlődaganatos betegek HER-2 diagnosztikájára és ezáltal hozzájárulhat a betegek kezelési stratégiájának pontosabb és gyorsabb kidolgozásához.

A kutatás-fejlesztési tevékenység NEMZ_15-1-2016-0002 azonosító számú projekt keretében, 47.287.500,- HUF vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósult meg.

Budapest, 2019. május 30.