Regisztráljon online információs rendszerünkbe

1024 BUDAPEST, RETEK UTCA 34 HÍVJON BENNÜNKET: +36 1 77 33 777
Future Unicorn Award European Union
Európa legígéretesebb technológiai vállalkozása
az Oncompass Medicine nyerte a Jövő Unikornisa Díjat
nkfi alapból megvalósuló projekt

Onkológiai fejlesztés európai összefogásban az Oncompass Medicine részvételével

A francia Curie Intézet koordinálásával indult útjára 2019-ben az EU EraPerMed (European Personalised Medicine) programja által támogatott PEVOdata elnevezésű onkológiai kutatási projekt, amelyben az Oncompass Medicine mellett olyan nemzetközileg elismert európai intézmények vesznek részt, mint a luxemburgi Integrated BioBank, a Lipcsei Egyetem, az UNICANCER és az Európai Onkológiai Intézet. Az egyedülálló együttműködés célja egy új terápiás megoldás vizsgálata laphám-karcinomás betegekben.

Az Európán átívelő kooperáció alapja egy átfogó klinikai és biológiai adatgyűjtés. Az adatok értékelése az immunterápia és az epigenetikai módosítás, azaz a gének DNS-szekvenciaváltozás nélkül történő módosításának vizsgálatát, és a mesterséges intelligenciát kombinálva célozza meg egy olyan precíziós gyógymód kialakítását, amely új reményt adhat az érintetteknek. Ez az innovatív orvostudományi megközelítés kulcsfontosságú szerepet játszhat az új terápiás stratégiák és a gyógyszerrezisztencia-mechanizmusok mélyebb megértésében és a megfelelő gyógymódra vonatkozó döntés meghozatalában.

A PEVOdata projekt három célt tűzött ki maga elé:

Az egyedülálló onkológiai fejlesztés fontos eleme az Oncompass Medicine „Real Time Oncology” kalkulátora, mely segítségével a legújabb tudományos eredmények és a hasonló molekuláris profillal rendelkező, korábban már kezelt páciensek adatai alapján előre kiszámíthatóvá válik az egyes gyógymódok hatékonysága az egyes betegek számára. Ez az innovatív orvosi eszköz mesterséges intelligenciával támogatja a daganatos betegségben érintettek gyógyulását, nem csak laboratóriumi körülmények között, hanem valós, klinikai döntések esetén is.

A rákos megbetegedéseket általában a megjelenésük helye alapján azonosítják. Az orvostudomány fejlődésével, a molekuláris diagnosztika segítségével, a daganatok már a meghibásodott gének alapján is kategorizálhatóvá váltak. Az úgynevezett “basket trial” típusú klinikai vizsgálatok során a molekuláris profil szerint válogatják a betegeket és olyan gyógymódokat tesztelnek, amelyek adott alterációkat (módosulásokat) céloznak meg a kezelés során. Ez a megközelítés teljesen új perspektívát adhat a kezeléseknek. A PEVOdata projekt különlegessége, hogy 100 betegből álló klinikai vizsgálat során több szerv laphámrákos beteget kezelnek egy vizsgálaton belül.

A 3 évre tervezett fejlesztés költségvetése 2,6 millió euró, amelyből 1,6 millió eurót az ERA PerMed ERA-NET finanszíroz. A két francia csoport részvételét a Francia Nemzeti Kutatási Ügynökség 500 000 euróval támogatja, az ARC Rákkutatásért Alapítvány pedig 450 000 euróval járul hozzá a projekthez.

Oncompass Medicine büszke rá, hogy ebben a fontos projektben ilyen neves partnerekkel együttműködhet, és a precíziós onkológia területén szerzett 15 éves tapasztalatával támogathatja ezt a forradalmi fejlesztést annak érdekében, hogy minél több beteg számára váljon elérhetővé a számukra leghatékonyabb gyógymód.