Média — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Médiamegjelenések

Újdonságok a rákkutatásban — Erdélyi Figyelő

2019. szeptember 3.

dr. Peták István vezető rákkutató számolt be az Erdélyi Figyelő műsorában arról, hogy milyen lehetőségek vannak a rák pontos diagnosztizálására és arra, hogy a lehető leghatékonyabb kezelésben részesüljenek a betegek.


Sajtóközlemény — ADMONT pályázat — Befejezés

2019. május 30.

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. az ADMONT európai innovációs együttműködési projekt keretében, az emlő daganatok klinikai diagnosztikájában alkalmazható technológia fejlesztését valósította meg. A K+F tevékenység célja az emlőrák korai és…


ATV – Egyenes beszéd Peták István interjú

2018. június 11.

A daganatos betegséget a mai ismeretek szerint körülbelül 600 gén hibája okozhatja. Minden génhibára még nem elérhető célzott gyógyszer, de az elmúlt 5 évben 47 ilyen gyógyszer került forgalomba, és 2.000 van klinikai vizsgálat alatt. A rákkutatás nemzetközi eredményeiről adott interjút Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója az ATV Egyenes Beszéd című műsorában.


3 hónapot jósolt az orvosa – Így gyógyult meg áttétes rákbetegségéből

2018. május 9.

Manapság a rák az egyik legrettegettebb betegség. Aki meghallja, hogy daganata van, és műtétre, kemoterápiára van szükség, úgy érzi magát, mint akinek a halálos ítéletét mondták ki. Bernáth Gusztávné is így érezte, amikor kiderült, tüdődaganata van, agyi-, nyirok- és csontáttéttel. De aztán a második gondolata az volt, hogy meg akar gyógyulni. Mindenképpen.


Hamarosan minden magyar beteg hozzáférhet majd a precíziós onkológia által nyújtott lehetőségekhez

2018. április 30.

A magyar betegekre specifikusan jellemző onkogenetikai eltéréseket térképezi fel egy új, több résztvevővel zajló konzorciumi kutatás, amelyből kiderülhet többek között az is, hogy vannak-e olyan genetikai eltérések, melyek gyakoribbak, vagy épp ritkábbak a magyar daganatos betegek genetikai állományában a mutációk átlagos előfordulási gyakoriságaival összehasonlítva. Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója elmondta: a konzorciumban történő részvételükkel azt szeretnék elősegíteni, hogy a precíziós onkológia által nyújtott diagnosztikai és kezelési lehetőségek államilag finanszírozott formában, a mindennapi betegellátás részeként váljanak általánosan elérhetővé a hazai daganatos betegek számára.


FIX TV – FIX Magazin – Kohánka Andrea

2018. február 4.

Kohánka Andrea, az Oncompass Medicine laborvezetője, a FIX TV-ben elárulta, hogy a cégük egyik legfontosabb célja, hogy minél több személyre szabott, célzott kezelést tudjanak eljuttatni a betegek és kezelőorvosaik számára, és hogy az Oncompass rendszer minél szélesebb körben, globálisan legyen elérhető.


Nem rettegünk többé a ráktól!

2018. január 24.

Tavaly novemberben Dr. Peták István már beavatta a nézőket a modern gyógymód rejtelmeibe. Az Oncompass tudományos igazgatója Bernáth Gusztávné Katalinnal érkezett a stúdióba, akinél 2012-ben diagnosztizáltak tüdődaganatot, de azóta már makkegészséges!


Egyre inkább nem az a lényeg, hogy milyen daganata van a betegnek, hanem az, hogy a molekuláris diagnosztika mit mutat

2017. december 20.

Dr. Peták István kutatóorvos, molekuláris farmakológus. Ha ez önmagában nem sokat mond, az nem véletlen. Ő ugyanis a rákos megbetegedések egy új gyógyítási mechanizmusával, a molekuláris diagnosztikán alapuló célzott kezelésekkel foglalkozik. Akár a westernhősök, megkeresik a hibás, rossz útra tért gént, amelyik a rákért felelős, és levadásszák!


Megváltozhat a rákos betegek kezelése

2017. június 13.

Több olyan diagnosztikai módszer és készítmény létezik, amelynek hatásossága bizonyított, ám a közfinanszírozott ellátásban nem elérhető.


Sajtóközlemény – Molekuláris diagnosztikai laboratóriumi vizsgálatokhoz kapcsolt FISH, IHC és NGS modulokkal bővül az Oncompass Medicine Hungary Kft. információ technológiai orvosi döntéstámogató szoftvere, az Oncompass Calculator (OC)

2017. április 20.

Az onkológiai betegellátás során alkalmazott új generációs szekvenálási eljárások, a fluoreszcens in situ hibridizáció, illetve az immunhisztokémiai vizsgálatok eredményei mind-mind klinikai szempontból releváns információt nyújtanak a leghatékonyabb terápiák alkalmazásához.


Sajtóközlemény – Elindult magyarországon a nemzeti innovációs onkogenomikai és precíziós onkoterápiás program

2017. április 20.

Hazánkban évente egy közepes város lakosságának megfelelő ember (kb. 33 ezer fő) hal meg daganatos betegségben. Az ijesztő megbetegedési és halálozási adatok a klinikai onkológiai és az onkohematológiai ellátás jó szervezettsége és hatékony működése ellenére is csak lassan javulnak és bizonyos daganatos betegségek egyre fiatalabb korcsoportokat sújtanak.


Az Oncompass Medicine és az NN biztosító partneri megállapodást kötött

2016. december 5.

Egy friss - az Oncompass Medicine megbízásából készült - kutatás eredményei szerint a betegek jelentős része nem ismeri a molekuláris diagnosztikai eljárás nyújtotta lehetőségeket, vagy nincs róla kellő információjuk. Mindössze 29 százalékuk rendelkezik többé-kevésbé pontos ismeretekkel a molekuláris diagnosztikáról. Az NN Biztosító és az Oncompass Medicine együttműködése ezen a helyzeten igyekszik javítani.


Molekuláris diagnosztika: sorsdöntő tumorgének azonosítása

2016. október 24.

A képalkotó vizsgálatok - ultrahang, röntgen, CT, MRI - megmutatják egy rákos góc méretét, elhelyezkedését. A patológiai vizsgálatok megmutatják hogyan néznek ki a daganatban a ráksejtek, milyen alakúak, milyen típusúak, milyen gyorsan osztódnak. A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok pedig megmutatják mi van egy ráksejt belsejében: milyen molekulák alkotják, milyen genetikai torzulások, mutációk vezérlik a ráksejt működését és szaporodását. Egyre több olyan gyógyszer áll rendelkezésre - illetve számos olyan új hatóanyaggal folyik világszerte klinikai vizsgálat -, amely célzottan a ráksejtekre hat, ezért nő a célpontok beazonosítását szolgáló molekuláris diagnosztika szerepe is. A cél kettős: kiválasztani azt a hatóanyagot, amely előnyös az adott beteg számára, illetve elkerülni annak a hatóanyagnak a használatát, amely bizonyíthatóan nem fog hatni a konkrét esetben.


Gyógyszervizsgálatok: hogyan találhat rá a legújabb hatóanyagokra az onkológiákon?

2016. október 24.

Világszerte több száz olyan hatóanyaggal kezelnek betegeket, amit még nem nyilvánítottak gyógyszerré, vagy egy adott betegségtípusban történt használatot követően szeretnének más betegségfajtában is alkalmazni. A klinikai vizsgálatok egyik fő célterülete az onkológia: hazánkban is sok onkológiai osztályon kezelnek betegeket gyógyszervizsgálat keretében. Azoknak ajánlják fel a részvételt, akik beleillenek az adott hatóanyagnál megjelölt szigorú kritériumrendszerbe, s a rutin kezeléshez képest előnyük származhat a részvételből. A jövőben egyszerűsödhet a gyártók és az intézetek közötti szerződéskötés, így még több vizsgálat indulhat Magyarországon. Ez a társadalombiztosításnak is előnyös, mert a gyógyszervizsgálat keretében folytatott terápiák és azokhoz kapcsolódó kontrollvizsgálatok költségét a gyártók állják.


Másodvélemény: az orvos javasol, dönteni mindig a betegnek kell

2016. október 24.

Komoly operáció vagy súlyos mellékhatásokkal járó kezelés megkezdése előtt érthető, ha elbizonytalanodik egy beteg: nincs más lehetőség? A rákbetegségek egy jelentős részében kicsi a terápiás mozgástér, mivel a betegség stádiuma, műthetősége, molekuláris diagnosztikai jellemzői, a páciens kísérőbetegségei javarészt mederbe terelik, hogy mit lehet tenni. Az esetek egy másik részében ugyanakkor nem egyetlen út létezik: a kezelési módszerekben és azok ütemezésében számos nézőpontot figyelembe lehet és kell venni, azaz egymástól eltérő kezelési javaslatok is lehetek szakmailag helyesek. Dönteni viszont minden esetben a betegnek kell, hiszen a remélt eredményekből ő profitál, s a negatív következményekkel is neki kell megküzdeni. Ha a beteg bizonytalan a javasolt kezelési tervet illetően vagy több út közül kell választania, a másodvélemény, azaz egy elsőtől független második orvosi szakvélemény segíthet dönteni.


Azonos rákgyógyszerek, egyenlőtlen esélyek: magánszolgáltatások a rákgyógyításban

2016. október 24.

Legálisan vásárolhat ma már bárki magánúton soron kívüli ultrahang, MRI, CT, PET CT vizsgálatot, rendelhet laboratóriumi leletet, kezdeményezheti tumorszövete molekuláris diagnosztikai elemzését, kérhet specialisták magánrendelésén konzultációt és másodvéleményt, rábízhatja az ellátása megszervezését betegútszervező cégekre is, sőt kezeltetheti magát akár külföldi magánklinikán. Mindez kizárólag pénz kérdése. De miről adjon tájékoztatást a kezelőorvos az állami rendelésen? Csak azokról a vizsgálatokról, kezelésekről és gyógyszerekről, amelyeket az adott kórházban vagy klinikán nyújtani is tud a betegének, vagy térjen ki azokra a lehetőségekre is, amelyek az állami ellátásban nem elérhetők? A Rákgyógyítás Magazin e kérdés betegjogi vonatkozásait járta körbe, s az onkológiai betegeknek nyújtott magánellátások dilemmáiról megkérdeztük vezető főorvosok véleményét is.


Sajtóközlemény — ADMONT pályázat — Kezdés

2016. október 10.

Az Oncompass Medicine Hungary Kft. az ADMONT nemzetközi program ipari és kutatási intézményeket magába foglaló európai innovációs együttműködés keretében egy új, az emlő daganatok korai és pontos diagnózisához illetve személyre…


Vérvizsgálattal előre jelezhetik a rák kiújulását?

2016. augusztus 16.

Jelenleg jobbára statisztikai valószínűség alapján lehet egyes daganattípusoknál, stádiumoknál megbecsülni a rák kiújulásának kockázatát, ám egyre több olyan módszer is létezik, amely nem múltbeli számokon alapszik, hanem a konkrét beteg személyes rizikóját képes meghatározni.


Eltérő ráktípusokra azonos gyógyszerek?

2016. augusztus 12.

Előfordul, hogy szövettani vagy genetikai jellemzőik alapján nagyobb különbség van tüdőrák és tüdőrák között, mint adott esetben egy gégerák és egy végbélrák között.


Génhibák a tumorokban és molekuláris genetikai vizsgálatok

2016. augusztus 10.

Minden rosszindulatú daganat génhibára vezethető vissza: a sejtek osztódása során keletkezett "génhibás" sejtek nem mindig pusztulnak el, hanem tovább élnek, a normál sejteknél gyorsabban osztódnak és terjednek, közben pedig újabb génhibákat halmoznak fel.


Mit jelent a génmutáció és a molekuláris profilvizsgálat?

2016. augusztus 8.

Számos kifejezéssel találkoznak a daganatos betegek és családtagok, amelyeknek tömör értelmezése sokszor sokat segítene abban, hogy pontosabban megérthessék mi és miért történik velük, s az adott helyzetben mit tehetnek önmaguk vagy hogyan kérdezhetnek a kezelőorvostól úgy, hogy kielégítő válaszokat kapjanak. A Rákgyógyítás Magazin lényegre törő válaszokat ad.


Ráksejtek kommunikációja: kapuk és kulcsok

2016. augusztus 6.

A daganatsejtek számos jelátviteli útvonalon képesek kommunikálni, s eljuttatni egymáshoz a "növekedj és osztódj" parancsot. E jelátviteli csatornákat elképzelhetjük úgy, mintha megannyi nyitva maradt kapu létezne, amelyen keresztül ki tudják kerülni a ráksejtek az immunrendszert, s tovább tudnak haladni.


A rák genetikai eredetű, de ritkán öröklött betegség

2016. augusztus 4.

A rák genetikai eredetű betegség. E megállapítást sokan - helytelenül - úgy értelmezik, hogy a genetikai háttér minden esetben öröklöttséget jelent, holott ez nem így van: a daganatos betegségeknek csak egy kisebb hányadában bizonyított az örökölhetőség. De akkor hogyan lehet genetikai eredetről beszélni?


Hasonló daganatok? Ezernyi különbség!

2016. augusztus 2.

Azt már korábban is tudtuk, hogy a daganatok elhelyezkedésén túl számos más tényező is befolyásolja viselkedésüket, ám mára kiderült: minden korábbi elképzelést felülmúl, milyen sok különbség van két hasonlónak tűnő daganat között, ez pedig alapvetően befolyásolja a betegség kezelhetőségét, s a beteg esélyeit.


Forbes – Harcban állnak az idővel

2015. március 5.

"A rákos betegeknek a daganat mellett az idő a legnagyobb ellenségük. Számukra nem általában fontosak az orvosi kutatások vívmányai, nekik kézzelfogható eredményekre van szükségük, ráadásul minél hamarabb, annak érdekében, hogy lehetségessé váljon számukra a gyógyulás. Az Oncompass Medicine csapatának tagjai előtt is ez a cél lebeg: kézzelfogható megoldásokat nyújtani rákbetegnek."


RTL Klub – Napi doktor – Dr. Peták István

2015. február 25.

Az RTL-ben Dr. Peták István arról beszélt, hogy a rák kockázatát lehet csökkenteni, de véglegesen a jövőben sem lehet megszüntetni a daganatok kialakulását. Egyre inkább olyan gyógyszerekre van szükség, amelyek célzottan, személyre szabva támadják az okokat, a daganatban létrejött génhibákat.


Inforadio – Dr. Peták István, tudományos igazgató, Oncompass Medicine

2015. február 19.

Az Oncompass Medicine idén elindított egy új globális orvosi-informatikai vállalkozást, amelynek az a célja, hogy olyan orvosi döntéstámogató rendszereket fejlesszen ki és olyan szolgáltatást nyújtson, ami segít abban, hogy a beteg daganatában talált molekuláris elváltozásokat összekössék a terápiás lehetőségekkel.


RTL Klub – Dr. Tóth – Legnagyobb tévhitek a rákról

2015. február 16.

Dr. Peták István, az Oncompass Medicine tudományos igazgatója és Déri Júlia diplomás genetikai tanácsadó a rákkal kapcsolatos tévhiteket oszlatták el az RTL Dr. Tóth című műsorban. Többek között szó esett arról is, hogy a helyes táplálkozással és a rendszeres mozgással a rák kockázata is csökkenthető.


Népszabadság Magazin – Tandem – Páros interjú – dr. Schwab Richárd

2015. február 13.

Az Oncompass Medicine orvos igazgatója, Dr. Schwab Richárd szemléletes példával értette meg az interjúban a molekuláris diagnosztika lényegét. Egy elszabadult autó robog lefelé a Mátrában a szerpentinen, azt kell megvizsgálnunk, hol a jelátviteli hiba, azaz miért nem fog a fék, vagy ragadt be a gázpedál.


ATV Start Plusz – Dr. Schwab Richárd

2015. február 6.

Az ATV-ben Dr. Schwab Richárd, az Oncompass Medicine orvos-igazgatója kiemelte, hogy jelenleg a rák gyógyításában az egyik legnagyobb probléma, hogy - pl. a több millió lehetséges mutációi miatt -, az emberi agy már nem mindig képes a betegséggel kapcsolatos összes információt feldolgozni és a legjobb kezelési stratégiát kiválasztani. A helyzet megoldására Oncompass néven egy saját fejlesztésű bio-informatikai rendszert dolgoztak ki, amely, mint egy speciális onkológia iránytű, megkeresi a legjobb elérhető terápiát, bárhol is legyen az a világon.


szimpatika.hu – Rákgyógyítás: világelső a magyar fejlesztés

2015. február 3.

Egyedülálló fejlesztéssel állt elő az Oncompass Medicine globális onkológiai információs központ. Az intézmény a személyre szabott daganatellenes kezelések mellett "onkológiai iránytűként" is működik: megkeresi, hogy az adott beteg számára a világban hol lelhető fel a legjobb terápia, megteremti az összeköttetést, és a terápia elérésében is segítséget nyújt.


Dr. Peták István – Budapest Science Meetup

2014. december 22.

Dr. Peták István a Budapest Science Meetup-on elhangzott előadásának címe: Hogyan segíthet a genomika a daganatok gyógyításában? A KPS tudományos igazgatója a daganatképződés kiváltó okainak genomikai módszerekkel való feltárásáról és azok célzott gyógyszerekkel való kezeléséről beszélt.


hvg.hu – Akkor is meghal, ha nem kell ennyit várni a kezelésre? – Dr. Peták István

2014. december 16.

"Hónapok telnek el a diagnózisig, majd újabbak a kezelés megkezdéséig. Az országban 30 kórházban van onkológiai ellátás, de kevesebb, mint a felében tudnak nyújtani komplex kezelést. Bár Magyarországon is megjelentek a sebészeten, kemo- és sugárterápián kívüli célzott terápiák, de ehhez ismerni kellene a tumor genetikai eltéréseit, és hogy miképp lehet hozzáférni a kezeléshez." - írja a hvg.hu a Nagyvizit c. összeállításában, amelyben Peták doktor is megszólalt.


Nők Lapja Cafe – Forradalmi magyar találmány a rákgyógyítás területén

2014. november 25.

"...óriási a dilemma, hogy a páciens műthető vagy sem, mert csak akkor teszik ki ennek az egyáltalán nem veszélytelen procedúrának, ha esély van rá, hogy a teljes áttétet kivegyék. A férfi teljesen daganatmentessé vált, ez pedig akkor ráébresztett minket arra: ki kell találni egy olyan megoldást, amivel a legjobb orvosteam kezébe kerülhetnek a betegek úgy, hogy ehhez nem kell hónuk alatt a felvételekkel, kötegnyi dokumentummal vonatra szállni"


Mtv – Család-barát – 2014.11.17.

2014. november 17.

Életeket menthet a Kps saját fejlesztésű applikációja, amelynek alkalmazásával minden magyar beteg azonos esélyekkel jut hozzá az ország legfelkészültebb májsebészeinek véleményéhez. A közszolgálati televízióban Barbócz Attila, a KPS informatikai vezetője és Prof. Dr. Bodoky György mutatta be az iMET alkalkalmazást.


MTV – Ma reggel – Dr. Peták István

2014. november 12.

A KPS az internet lehetőségeit az egészség szolgálatába állítja, Dr. Peták István a közszolgálati televízióban beszélgetett a KPS saját fejlesztésű "iMET" applikációjáról. Az iMET egy online távkonzíliumi lehetőség, amely életeket menthet: a májáttétes betegeknél a túlélési esély tízszeresére is nőhet.


Kossuth Rádió – Közelről

2014. november 6.

A KPS laborban felvett riportban megszólalt Kohánka Andrea és Szabó Edit Bedi, majd a stúdióban Dr. Peták István beszélt a daganatos betegek személyre szabott, célzott gyógyításáról.


Házipatika.com – Matt a daganatnak – A géndiagnosztika bevonul az onkológiára

2014. szeptember 9.

"Minden daganat génhiba eredménye. Ha ismerjük a hibás gént, akkor innovatív vagy okosgyógyszerrel lehetővé válik célzottan, a gén hibás információtermelését - osztódj és szaporodj! - blokkolni, aminek következtében visszahúzódik vagy teljesen megsemmisül a daganat." A Peták doktorral készült interjúban hangsúlyozzák, hogy a kemoterápiát hamarosan kiváltó, igen biztató eredményeket felmutató kezelés, a célzott vagy személyre szabott daganatterápia óriási áttörés előtt áll.


JAZZY RÁDIÓ – HAPPY HOURS – KPS DIAGNOSTICS

2014. augusztus 28.

Nagy áttörés várható a daganatos betegségek gyógyításában a következő években, cunamiként jönnek a személyre szabott gyógyszerek! Jelenleg már több mint 30 célzott gyógyszer van forgalomban, 200 hatóanyag klinikai -, 800 pedig laboratóriumi fejlesztés fázisában. Dr. Peták István, a Kps tudományos igazgatója a célzott terápiák mellett a klinikai programok jelentőségét is hangsúlyozta.


Sokszínű Hungarikum – Magyar Agy – Tudja, mi az a Lázár-effektus?

2014. június 26.

Veiszer Alinda biotech cégekről készített összeállításának címe a KPS világsikerét idézi: "A bibliai Lázár feltámadása nyomán így nevezik azt a jelenséget, amikor egy súlyos beteg a halál torkából visszatér. Egy ilyen esetet követhetett végig 2003-ban Peták István és Schwab Richárd, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ két alapítója."


FORBES MAGAZIN – RÁKGYÓGYÁSZAT – A HARVARD A KONKURENSÜK

2014. június 5.

"A Kps két alapító orvosa a rákos betegeknek segít megtalálni a legjobb kezelést. Legyen az bárhol a világon." - írja a Forbes Magazin a Kps Molekuláris Diagnosztikai Központról szóló több oldalas összeállításában. Dr. Peták István tudományos- és Dr. Schwab Richárd orvosigazgató is megszólalnak az anyagban.


Egészségipari high-tech vállakozás kapott Budapest Márka címet

2014. május 10.

"Dr. Szél Ágoston rámutatott arra is, a Semmelweis Egyetem, mint az országban egyedülálló, az oktatást, kutatást és betegellátást ötvöző szakegyetem, a most díjat kapó egészségipari vállalkozások közül többhöz is kötődik valamilyen módon. Így például a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ mindkét alapítója az egyetemen végzett, egyikük, Dr. Peták István a SE doktori képzésben vett részt."


Daganatok.hu – Segíteni a betegeknek, hogy már ma hozzáférhessenek a tudomány eredményeihez – kitüntették a KPS-t

2014. május 9.

"A díjazottak között volt az évek óta a nemzetközi mezőnnyel egy színvonalon teljesítő KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ is. Az ünnepélyes díjátadón a cég tudományos igazgatója, dr. Peták István foglalta össze, hogy miért tekinthető innovatívnak a központ tevékenysége. Miként segíthet a KPS a daganattal küzdő betegeknek, és hogyan támogatják az őket kezelő onkológus szakorvosok munkáját?"


MTV – Ma Reggel – 2014.05.09.

2014. május 9.

Az Mtv Budapest Márka Díjról készült riportjában az elismerésben részesült biotechnológia vállalkozások vezetői közül Dr. Peták István szólalt meg: az egyetemekkel való együttműködés jelentőségét emelte ki. Dr. Szentes Tamás, főpolgármester-helyettes azt hangsúlyozta, hogy a díjazott egészségügyi vállalkozások teljesítménye kiemelkedő nemzeti érték, amire figyelni kell, amire vigyázni kell.


Budapest Márka Díj ünnepélyes átadása

2014. május 8.

A Budapest Márka Díjátadón készült videóban Dr. Peták István, a KPS tudományos igazgatójának prezentációja, Dr. Szél Ágoston, a Semmelweis Egyetem rektorának felszólalása és az ünnepélyes díjátadás is látható:


Budapest Márka Díjat kapott a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ – 2014.05.08.

2014. május 8.

"A Főváros Közgyűlés döntése alapján az élettudományok területén kiemelkedően teljesítő, nemzetközi szinten is elismert budapesti biotechnológiai vállalkozások részesültek az elismerésben. A díjazott vállalkozások az ágazatban meglévő innovációs potenciál motorjai, versenyképességük és nemzetközi láthatóságuk átlagon felüli."


Manager Magazin – Biztató versenyelőny

2014. április 16.

Molekuláris diagnosztikával foglalkozó cégként indult, de mára komplex egészségügyi információszolgáltató vállalkozássá nőtte ki magát a 2003-ban alapított KPS Diagnosztika. "A versenyelőny egyelőre biztató, ám miként az az Alice Csodaországban is elhangzik, ahhoz, hogy egy helyben maradjuk, folyamatosan futnunk kell" - emeli ki Dr. Peták István.


ATV – Start – 2014.04.10.

2014. április 10.

A Nemzeti Rákellenes Nap alkalmából Dr. Schwab Richárd, a KPS orvos-igazgatója a személyre szabott, célzott terápiák, a klinikai programok és a biztosítások jelentőségét is hangsúlyozta.


Mtv – Ma reggel

2014. április 10.

Dr. Peták István a Nemzeti Rákellenes Napon kiemelte, h a klinikai programok a jövő gyógyszereit teszik elérhetővé azoknak a daganatos betegeknek, akik felveszik a harcot a rák ellen.


Duna TV – Novum

2014. február 8.

A KPS-ben forgatott helyszíni riport kiemeli, hogy ma már számos ráktípusnál váltak elérhetővé a célzottan ható készítmények, amelyekkel sok esetben gyors és drámai javulást lehet elérni, ennek azonban az a feltétele, hogy a gyógyszert a megfelelő beteg kapja. A KPS Molekuláris Diagnosztikai Központban azon dolgozik az orvosokból, molekuláris biológusokból, biotechnológusokból álló csapat, hogy minden beteg azt a gyógyszert kapja, ami az ő génhibájára, személyre szabottan a legmegfelelőbb.


MTV – Család-barát 2014.02.03.

2014. február 3.

A KPS betegének, Bernáth Gusztávnénak a történetét helyszíni riport és stúdióbeszélgetés formájában is feldolgozta az MTV. Katalin Gyöngyöspatán, az otthonában, családja körében mesél gyógyulásáról: esetében a KPS nemcsak a hibást gént állapította meg, de egy malagai klinikai program keretében sikeres terápiát is talált a mutációjára. A stúdióban Dr. Schwab Richárd, a KPS orvos-igazgatója a célzott gyógyszerek jelentőségéről beszél.


Nők Lapja – A világ leghosszabb zarándokútján

2014. január 8.

" A mátraházi kezelőorvosom, Dr. Urbán László főigazgató elküldte a szövetmintámat a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központba, hogy állapítsák meg, milyen génhiba okozza bennem a daganatos elváltozásokat. Ennek nemcsak azért volt óriási jelentősége, mert a molekuláris szövettan kimutatta, hogy a daganatot genetikai probléma okozza - sőt, konkrétan a hibás gént -, hanem azért is, mert a KPS azzal is foglalkozik, hogy megtalálja azt a terápiás helyet, bárhol legyen is a világban, ahol az adott problémára célzott kezelést tudnak adni." - Bernáth Gusztávné Katalin.


Hölgyvilág – Ha megvan a hibás gén, megvan a rák elleni fegyver

2013. december 5.

"Gyógyulás személyre szabott gyógyszerekkel - Két év múlva minden rákbeteg arra a génhibára kap gyógyszert, amelyik a daganatát okozta. Ez nem utópia, hanem egy fiatal orvosok által alapított diagnosztikai intézet tudományos igazgatójának véleménye."


Nők Lapja Egészség – Kódolva van a sorsunk?

2013. december 3.

"Angelina Jolie mindkét mellét eltávolíttatta, miután egy genetikai vizsgálaton kiderült, hogy hordozza a mellrákra hajlamosító BRCA-gén mutációját. Azért döntött így, mert megtudta, 87 százalékos esélye van arra, hogy emlőrákos lesz. Lépése az egész világot sokkolta, és számos kérdésre felhívta a figyelmet: válhat-e a genetikai szűrés a megelőzés új módjává?"


Marie Claire – Mattot adni a ráknak

2013. augusztus 15.

"Vannak megszállott emberek, akik életcélja nem kevesebb, mint az emberiség megmentése. Közéjük tartozik dr. Peták István kutatóorvos is, aki a daganatos megbetegedések elleni harcban szeretne kiütéses győzelmet aratni." Peták Istvánt a Marie Claire a hónap hősének választotta.


Figyelő – A tudástőke megtartása

2013. július 18.

"Mintegy 335 ezer honfitársunk él tartósan külföldön, legjobbjaink hazacsábítására milliárdokat áldoz a kormány. A hazai tudástőke itthon tartása a gazdasági fejlődés szempontjából is egyre égetőbb kérdéssé válik. Dr. Peták István ösztöndíjas kutatóként már négy éve dolgozott az Egyesült Államokban, amikor meg kellett hoznia a döntést: visszatár Magyarországra, vagy végleg kint marad."


Demokrata – Lázadás a gének ellen

2013. június 26.

"Az utóbbi közel másfél évtized tudományos eredményeinek köszönhetően terjed a személyre szabott gyógyítás, egyre több orvos csoport állítja: meg tudják jósolni egyes betegségek bekövetkeztét. Magyarország élen jár az új technológiák és módszerek alkalmazásában. Dr. Peták István kutatót, a KPS tudományos igazgatóját a genetikai és molekuláris diagnosztika lehetőségeiről és korlátairól kérdeztük."


Heti Válasz – A molekuláris diagnosztika magyar úttörői

2013. június 13.

"Miközben Angelina Jolie ráirányította a világ figyelmét a rák genetikai okaira, kevesen tudják, hogy egy magyar biotechnológiai kisvállalkozás a Harvard Egyetemmel versenyt futva a világ élvonalában jár a daganat genetikai diagnózisában."


Nők Lapja Évszakok – Hazahozott tudás

2013. június 5.

"Külföldön kiváló munkalehetőségek, szakmai sikerek, elismerések kísérték a pályájukat, ők mégis úgy döntöttek, hogy visszatérnek Magyarországra. Cikkünkben három olyan kutatót mutatunk be, akik hazai laboratóriumban dolgozva érnek el világviszonylatban is kiemelkedő eredményeket." Az egyikük a KPS tudományos igazgatója, Dr. Peták István.


Magyar Nemzet – Szabadulni a félelemtől

2013. május 25.

"Mindenképpen ki kell állnunk Angelina Jolie mellett, minthogy a döntése semmiképpen sem minősíthető indokolatlannak, és bátorságról tanúskodik - tartja Peták István. - Olyan súlyosan veszélyeztetett csoportba tartozik, hogy a legradikálisabb megelőző lépések sem tekinthetők eltúlzottnak."


Hetek – Géntérképpel a sorozatgyilkos ellen

2013. május 24.

"Néhány éven belül akár az is megállapítható lesz személyes géntérképünk felrajzolásával, hogy életünk során milyen betegségek "leselkedhetnek ránk". A módszer a rákos daganatok területén már napi gyakorlat, nemcsak a megelőzés, hanem a célzott kezelés tekintetében is - mondta Peták István, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ igazgatója."


Népszabadság Online – Két év múlva Magyarországon is tesztelhetik az összes rákgént

2013. május 19.

"Amikor a héten megjelent, hogy Angelina Jolie eltávolíttatta a kebleit, néhányan rosszindulatú kommentekkel reagáltak. Nagyon úgy tűnik, nem sokan értik a célzott génvizsgálatok hatását a daganatokra és későbbi kezelésükre. Az ilyen teszteket hazánkban is gyakorlatban végző KPS Diagnosztika Zrt. tudományos igazgatója, Dr. Peták István árnyaltabban látja a történtek visszhangját."


ATV – Start – 2013.05.17.

2013. május 17.

"Szerintem, a legfontosabb, hogy nem az a hír, hogy Angelina Jolie haldoklik és áttétes emlődaganata van, hanem az a hír, hogy tudott valamit tenni, hogy ez ne következzen be, tehát tudott védekezni. Akármilyen meglepő, ma már nem csak azt tudjuk megmondani, hogy mely gének felelősek a daganatok kialakulásáért, hanem azt is, hogy adott, konkrét mutációk személyre szabottan mekkora rizikót jelentenek. " (Dr. Peták István)


MTV – Család-Barát – 2013.02.21.

2013. február 21.

Dr. Peták Istvánt, a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központ tudományos igazgatóját a legújabb rákdiagnosztikai eljárásokról és terápiás lehetőségekről kérdezték a műsorvezetők és a betelefonáló érdeklődők.


Népszabadság Egészség – Személyes ügy a gyógyulás

2013. február 19.

"A nemzetközi szinten is elismert KPS diagnosztikai laboratóriumában kilenc éve büszkék voltak az egy génes molekuláris teszt lehetőségére - ma ötven gén vizsgálatára képesek, egy most indult fejlesztéssel pedig a közeljövőben az összes ismert génmutáció kimutatására alkalmas lesz a labor."


MTV – Híradó

2012. december 20.

"Idén kilenc tudóst tüntettek ki a Parlamentben Gábor Dénes-díjjal. Az elismerést 1989 óta összesen 157-en vehették át. A kitüntetéssel a műszaki, a szellemi alkotások, a mérnöki munka, a technológia fejlesztés, illetve a biológiai kutatásokban nyújtott kiemelkedő teljesítményeket díjazták. Az elismerést azok kaphatják meg, akik valamilyen tudományos területen nagyot és maradandót alkottak." Az MTV Híradó a Parlamentben és a KPS Molekuláris Diagnosztikai Központban is készített interjút Dr. Peták István díjazottal, a KPS tudományos igazgatójával.


MTA.hu – Gábor Dénes-díjjal tüntették ki Dr. Peták Istvánt a Parlamentben

2012. december 20.

"Célzott daganatellenes gyógyszerek személyre szabott alkalmazásához szükséges molekuláris diagnosztikai módszerek kidolgozásáért, az elért eredmények gyakorlati hasznosításában vállalt meghatározó szerepéért részesült a kitüntetésben Peták István orvos, az MTA által támogatott Pathobiokémiai Munkacsoport tudományos főmunkatársa, a KPS orvosi biotechnológiai vállalkozás alapítója és szakmai vezetője. Peták István munkássága elősegítette, hogy a daganatos betegek ma már a gyakorlatban is hozzáférhetnek egyes célzott terápiás lehetőségekhez."


SuperTV2 – Supermokka

2012. december 13.

Magyarországon a második leggyakoribb halálozási ok a rosszindulatú daganat. Évente mintegy 66.000 új megbetegedést regisztrálnak, melyek közül a leggyakoribb diagnózis a tüdőrák.


A személyre szabott terápia új esély a rákgyógyításban

0201. december 1.

Bernáthnénak 3 hónapot jósolt az orvosa, amikor kiderült, áttétes tüdőrákja van. Szerencse, orvosi tudás, támogató környezet és rengeteg kitartás kellett ahhoz, hogy megküzdjön a betegséggel, ráadásul a családjától távol, idegen környezetben kellett átvészelnie a legnehezebb időszakot. Elmesélte történetét a kétségbeejtő diagnózistól az új életen át a könyvírásig.