Másodvélemény: az orvos javasol, dönteni mindig a betegnek kell — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Másodvélemény: az orvos javasol, dönteni mindig a betegnek kell

Komoly operáció vagy súlyos mellékhatásokkal járó kezelés megkezdése előtt érthető, ha elbizonytalanodik egy beteg: nincs más lehetőség? A rákbetegségek egy jelentős részében kicsi a terápiás mozgástér, mivel a betegség stádiuma, műthetősége, molekuláris diagnosztikai jellemzői, a páciens kísérőbetegségei javarészt mederbe terelik, hogy mit lehet tenni. Az esetek egy másik részében ugyanakkor nem egyetlen út létezik: a kezelési módszerekben és azok ütemezésében számos nézőpontot figyelembe lehet és kell venni, azaz egymástól eltérő kezelési javaslatok is lehetek szakmailag helyesek. Dönteni viszont minden esetben a betegnek kell, hiszen a remélt eredményekből ő profitál, s a negatív következményekkel is neki kell megküzdeni. Ha a beteg bizonytalan a javasolt kezelési tervet illetően vagy több út közül kell választania, a másodvélemény, azaz egy elsőtől független második orvosi szakvélemény segíthet dönteni.

„Bár panaszaim nem voltak, a szűrővizsgálat után végzett biopszia rosszindulatú daganatot igazolt a prosztatámban. Azonnal keresni kezdtem a megoldást: esetemben a műtét és a sugárkezelés között kellett döntenem, mindkét lehetőség közel azonos eredményességgel kecsegtetett, viszont más-más hosszú távú mellékhatásokra kellett felkészülni. Pécsen, Budapesten, Szegeden is jártam orvosnál, kértem konzultációt urológus sebész professzortól éppúgy, mint vezető sugárterápiás szakembertől. Tudtam, hogy gyorsan kell dönteni, de azt is tudtam, hogy jól kell dönteni. A sebész a műtét, a sugárterápiás szakorvos a sugárkezelés felé hajlott, míg végül a nemzetközi statisztikai adatokat is átnézve és elemezve az utóbbi mellett döntöttem” – emlékezik vissza évekkel ezelőtti dilemmájának megoldására a prosztatarákos betegek történeteit közreadó FérfiHarcok című kötet egyik nyilatkozója.

Az üzletemberként dolgozó férfi esete persze – mivel sem anyagi, sem nyelvi korlátok nem szabtak számára határt – nem tipikus, viszont jól példázza a másodvélemény funkcióját.

Merre indulhat el a beteg?

Másodvéleményt kérni mindenkinek elemi joga. Ezt a gyakorlatban úgy teheti meg, hogy minden rendelkezésre álló lelettel, kórelőzménnyel, diagnózissal felkeres egy másik – lehetőség szerint az adott betegségtípus kezelésében nagy gyakorlattal rendelkező – ellátóhelyet, illetve szakorvost, s megkéri: nézze át, értékelje a leleteit, s adjon szakvéleményt azokról.

„Ha bejön egy beteg a rendelőmbe a paksamétájával, nincs jogom elküldeni csak azért, mert korábban már másik kórházban is járt” – érzékeltette egy fővárosi onkológus főorvos, hogy a másodvélemény kérése nem kiváltság.

A Rákgyógyítás Magazinnak nyilatkozó szakorvosok hangsúlyozzák: annak ellenére, hogy a magánellátásban egyre több egészségügyi szolgáltatás érhető el, a másodvélemény kérése egyetlen beteg esetében sem lehet pénz vagy protekció függvénye. Ha valaki szükségét érzi a kezelési javaslat külső szakértő általi átnézésének, megerősítésének, másodvélemény kérésének, azt bátran kezdeményezze!

A teljes tanulmányt ide kattintva olvashatja el!

Forrás: rakgyogyitas.hu!