Néha az elsőre teljesen reménytelennek tűnő esetek is kezelhetők - M. Kovács Antal története — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Néha az elsőre teljesen reménytelennek tűnő esetek is kezelhetők – M. Kovács Antal története

M. Kovács Antalnál a tüdőrák egy olyan formája jelent meg, amely a dohányzás és más egészségkárosító tevékenységek hiányában is kialakulhat. Hazánkban körülbelül 3-400 hozzá hasonló tüdőrákos beteg él, és az ő esetükben is hatékony lenne az a célzott daganatterápiás szer, amely M. Kovácsnál már néhány hónap alatt drámai javulást eredményezett. A férfi azóta jól van, fulladása elmúlt, sőt több részletben összesen 900 kilométert is legyalogolt.

„Nagyon szerencsés vagyok, hogy találkoztam a KPS Diagnosztika kutatóival, hiszen ha ez nem történik meg, lehet, hogy már nem is élnék” – mondja M. Kovács Antal, akinél a tüdődaganatok egy olyan altípusa alakult ki, amelynek semmi köze a dohányzáshoz. A beteg már korábban is szeretett sportolni, mozogni, amikor azonban megjelent a daganat, szinte 800 métert is alig tudott megtenni, olyan komoly fulladásai voltak. A tüdejéből 2010 májusában egy hatalmas, több mint hat liter vizet tartalmazó vizenyőt távolítottak el, és nem sokkal ezt követően derült ki, hogy tüdőrákban szenved.

M. Kovácsnál – az előre nem ismert genetikai okokon kívül – semmiféle előzménye nem volt annak, hogy ez a betegség egyszer nála is kialakulhat. Mire azonban orvoshoz került – dr. Pápai-Székely Zsolthoz, a Fejér Megyei Szent György Kórház Pulmonológiai Osztályának osztályvezető főorvosához – mindkét tüdejét már szinte teljesen beborították a daganatos gócok. Bár belül teljesen tiszta volt a tüdeje, a szerv külső felszínén kialakult daganatcsomók annyira összenyomták a tüdőt, hogy az komoly fulladást okozott.

„A diagnózist követően számba vettük orvosommal a felmerülő kezelési lehetőségeket. Ezek egyike az lett volna, hogy én is megkapom a hagyományos kemoterápiás kezelést, de ezt nem akartam. A kemoterápiát kapó betegek nagy része teljesen lesoványodott, és én mindezt valahogy ki szerettem volna kerülni. Mivel a daganatom olyan volt, mintha mákkal hintették volna tele a tüdőm, a sebészeti kezelés eleve szóba sem jött. A sugárterápia szintén nem jelenthetett megoldást, hiszen nem lehetett volna mindkét tüdőmet nagy területen, folyamatosan sugarazni. Nem tudtam tehát, hogy mi történjen, de aztán a Delta című tudományos ismeretterjesztő műsorból értesültem dr. Schwab Richárd és dr. Peták István célzott rákkelezéssel kapcsolatos munkájáról” – meséli M. Kovács.

Ezt követően aztán már hamarosan sínre került minden. A KPS Diagnosztika megkapta a beteg szövetmintáját annak érdekében, hogy elvégezhessék a szükséges génvizsgálatot. A beteg alapos kikérdezése alapján ugyanis már valószínűsíthető volt, hogy a tüdőrákosok azon csoportjába fog tartozni, akiknél hatékonyan lehetne alkalmazni egy már törzskönyvezett, de az OEP által még nem támogatott célzott rákgyógyszert. A génvizsgálat végül igazolta dr. Peták István feltevését, így nem sokkal később meg is kezdődhetett a kezelés. Ráadásul a kellemetlen mellékhatásokkal rendelkező kemoterápia nélkül, hiszen M. Kovácsnál – hazánkban elsőként – elsővonalbeli kezelésként kezdték alkalmazni a célzott terápiát.

„Napi egy gyógyszert kell bevennem, amit reggel teszek meg, a vérnyomáscsökkentőm bevételével együtt. Némi mellékhatása ennek a szernek is van, de alapvetően jól érzem magam. Havonta kell kontrollra mennem, közben pedig – kis túlzással – azt csinálok, amit akarok. Azóta túl vagyok egy összesen 900 kilométeres gyalogláson is, amit a saját El Caminóm-nak is szoktam nevezni” – mondja M. Kovács. A hatékony kezelésben természetesen a gyógyszert gyártó cégnek is komoly szerepe van, hiszen – a szükséges OEP-támogatás hiányában – mind a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot, mint a gyógyszer térítési költségeit átvállalta a betegtől. Jó hír, hogy azóta megszületett az OEP-nél a döntés, miszerint már a közeljövőben befogadottá válhat a tüdőrák ezen típusában is valóban hatékony készítmény – mondta dr. Peták István az M1 Ma Reggel című műsorában.

Az országban mintegy 3-400 olyan tüdőrákos beteg lehet jelenleg, akiknél szintén hatékony lenne az a készítmény, amely M. Kovács Antalnál már néhány hónap elteltével is drámai javulást eredményezett. Ahhoz, hogy őket is megfelelően lehessen kezelni, természetesen minél hamarabb szükség lenne rá, hogy az OEP befogadottá tegye a célzott daganatterápiás szert. „Engem is igazán meglepett, hogy egy nemzetközi hírű kórházban én lehetek az első olyan magyar beteg, aki elsővonalbeli kezelésként kaphatja ezt a célzott szert. A szerencsém az volt – amellett persze, hogy egyáltalán rátaláltam a KPS Diagnosztika szakembereire – hogy a kutatók éppen abban az időben kötöttek egy együttműködést a Szent György Kórházzal, hogy itt kerüljön először kipróbálásra a később általam is szedett gyógyszer.

„Mivel korábban magam is kutatással foglalkoztam, tudom, hogy ilyenkor az idő az egyik legfontosabb tényező. Nem szabad késlekedni, és sajnos olyan példát is tudok, ahol amiatt rosszabbodik a beteg állapota, mert nem jár utána a saját lehetőségeinek. Holott, ugyanaz a típusú tüdőrák alakult ki nála is, amelyet nálam eddig igen sikeresen lehetett kezelni” – mondja M. Kovács. „A molekuláris diagnosztikai vizsgálat volt az, amely végül egyértelműen kimutatta, hogy alkalmas vagyok a célzott kezelésre. Végül 2010. szeptember 13-án kaptam meg a tablettáimat, és rá tíz napra már nemcsak sétálgattam, hanem rendes tempóban gyalogoltam. A légszomjam elmúlt, szinte nem akartam elhinni, hogy ilyen tényleg létezik” – emlékszik vissza M. Kovács.

A beteg jelenleg is jól van, és továbbra is folyamatosan szedi gyógyszerét. Mint mondja, ha ő is úgy tesz, mint egy másik rákbeteg ismerőse, aki elhallgatta, hogy bármi baja lenne, ma talán már nem lenne közöttünk. „Meg kell keresni, utána kell járni a lehetőségeknek. Erre biztatnék minden rákbeteget, hogy ha tényleg élni szeretne, nézzen utána a lehetséges kezelési módszereknek, és derítse ki, hogy ő vajon alkalmas-e a célzott terápiára” – mondja M. Kovács.

Kapcsolódó anyagok:

Forradalmi eljárás a tüdőrák célzott kezelésére: az M1 Ma reggel című műsorának videója

M. Kovács Antal a KPS 2011 májusi sajtótájékoztatóján: a Daganatok.hu videófelvétele