Fulladás helyett jó életminőséget adott a célzott kezelés — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Fulladás helyett jó életminőséget adott a célzott kezelés

Egy 78 éves tüdőrákos hölgy példája ugyancsak azt mutatja, hogy nem szabad lemondanunk azokról sem, akiknek egyébként talán már csak hónapjai lennének hátra. A beteg hetente járt a kórházba azért, hogy lecsapolják a mellkasában felgyülemlett folyadékot, amely fulladással fenyegette. Most azonban mindennek nyoma sincs.

„A legutóbbi, szintén sikeresen kezelt betegünk egy 78 éves tüdőrákos hölgy, akinek korábban hetente kellett a kórházba járnia azért, hogy lecsapolják nála a mellkasában felgyülemlett folyadékot. A hölgy napról napra egyre rosszabbul lett, és csak ezzel a módszerrel lehetett elérni, hogy ne fulladjon meg: a folyamatosan újratermelődő mellkasi folyadék miatt gyakran már csak alig kapott levegőt. A hölgyet ugyan így is sikerült életben tartani, de megmondták neki, hogy ilyen idős korban már nem kaphat kemoterápiát. Ez ugyanis csak rontott volna az állapotán” – mondja dr. Peták István.

„Végül a fia – aki foglalkozását tekintve tűzoltó -jött el a rendelőnkbe azzal a kéréssel, hogy végezzük el anyjánál azt a molekuláris diagnosztikai vizsgálatot, amellyel eldönthető, hogy a hölgy daganata alkalmas lenne-e a célzott kezelésre. Kiderült, hogy jelen van nála az a mutáció, amely lehetővé teszi a tirozin-kináz nevű enzimet gátló kezelés alkalmazását. A gyógyszerszedés megkezdése óta a hölgy teljesen jól van, összezsugorodott nála a daganat, és megszűnt a légzést akadályozó mellkasi folyadék képződése is. Nem kell tehát hetente a kórházba járnia annak érdekében, hogy tüneti kezelésként leszívják nála ezt a folyadékot” – mondja a kutatóorvos.

A beteg tehát egyelőre jól van, a már bizonyítottan hatékony kezelést azonban egyelőre nem az OEP, hanem a célzott terápiás szert gyártó gyógyszercég finanszírozza. Ez azonban nem folytatható bármeddig, hiszen a gyógyszerből naponta egyet kell bevenni. „A gyógyszer a jövőben elsővonalban válhat támogatottá, addig pedig azt szeretnénk elérni, hogy minden hasonló betegünknél pozitív elbírálásban részesülhessen az OEP-hez benyújtott egyedi méltányossági kérelem” – mondta dr. Peták István.

Ez a beteg ugyancsak jó példát jelent a Lázár-effektusként is ismert jelenségre, vagyis amikor már nagyon rossz állapotban van a páciens, de a gyógyszerszedést követően drámai javulás érhető el nála. „Ezek az esetek kivételt jelentenek az alól az általános elfogadott szabály alól, hogy a végstádiumban vagy annak közelében járó idős betegeknek már nem szabad gyógyszeres kezelést – vagyis kemoterápiát – adnunk. A célzott szerek csak enyhe mellékhatásokkal rendelkeznek, amelyek bizonyítottan nem károsítják azokat az életfunkciókat, amelyek a jó életminőséghez szükségesek. Ráadásul gyorsan hatnak, így ha alkalmazható a szer, akkor a legjobb dolog történik: kevés mellékhatással igen gyorsan kezd majd javulni a beteg állapota” – hangsúlyozta a kutatóorvos.