Az Oncompass Medicine és az NN biztosító partneri megállapodást kötött — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Az Oncompass Medicine és az NN biztosító partneri megállapodást kötött

Egy friss – az Oncompass Medicine megbízásából készült – kutatás eredményei szerint a betegek jelentős része nem ismeri a molekuláris diagnosztikai eljárás nyújtotta lehetőségeket, vagy nincs róla kellő információjuk. Mindössze 29 százalékuk rendelkezik többé-kevésbé pontos ismeretekkel a molekuláris diagnosztikáról. Az NN Biztosító és az Oncompass Medicine együttműködése ezen a helyzeten igyekszik javítani.

Az eredmény azért is lesújtó, mert a rákgyógyításban jelentős előrelépést hozó molekuláris diagnosztikai vizsgálatok már Magyarországon is elérhetők. A molekuláris diagnosztikán keresztül az orvosok olyan pontos adatokhoz tudnak hozzáférni, hogy az adott betegnél mi az a hibamechanizmus, amely miatt a rákos sejtosztódás beindult, és hogy mi kapcsolta ki az immunrendszer védekező mechanizmusát.

Ennek tudatában pedig már számos ráktípusnál elérhetők olyan, célzottan ható készítmények, amelyek magát a betegség kiváltó okát szüntetik meg, így garantálva a lehető legnagyobb gyógyulási valószínűséget.

A molekuláris diagnosztikai vizsgálatok tehát támogatják a szakorvost a lehető leghatásosabb terápia kiválasztásában, illetve az adott terápia sikerességének előrejelzésében.

A Szinapszis Kft. által végzett felmérésben résztvevő orvosok szerint sokszor nincs idő a hozzáférhető információk átadására, vagy a beteg nem érti meg azokat, mivel a terápiás lehetőségek száma miatt nagyon nehéz és bonyolult a tájékoztatás. – Ez lehet a magyarázat az alacsony ismereti arányra.

A kutatásban résztvevő orvosok elmondása szerint ugyanakkor bizonyos daganattípusoknál már a mindennapi gyakorlat része a molekuláris diagnosztika, de az államilag finanszírozottan elvégezhető molekuláris vizsgálatok száma és részletessége limitált.

„Az emberi tudás véges, tudomásul kell vennünk, hogy nem mindenkit lehet meggyógyítani. Azt viszont nem lehet elfogadni, hogy a beteg ne kapja meg a legjobb kezelést, amely ismereteink szerint elérhető. Ezért tartom fontosnak együttműködésünket az NN Biztosítóval, amellyel hozzájárulhatunk ahhoz, hogy a korszerű rákdiagnosztikai eljárások szélesebb körben legyenek ismertek, és a rákbetegek életkilátásai javuljanak” – nyilatkozta Dr. Peták István, az Oncompass Medicine kutatóorvosa, alapító vezérigazgatója.

A korlátozott állami keret mellett a magánfinanszírozás lehetősége sokszor azért sem merül fel, mert az onkológusok a betegek anyagi terheinek csökkentése érdekében leginkább a társadalombiztosító által finanszírozott vizsgálatokat javasolják.

Utóbbi probléma leküzdésében nyújt segítséget az NN Biztosító és az Oncompass Medicine együttműködése, mely alapján az NN Biztosító – orvosi asszisztencia-szolgáltatásként – kritikus betegségek elleni védelemmel rendelkező, rosszindulatú daganattal diagnosztizált ügyfeleit összeköti az Oncompassal, ahol kedvezményes áron juthatnak hozzá a diagnosztikai vizsgálathoz és kaphatnak pontosabb képet betegségükről. Az NN ezzel az új orvosi asszisztencia-szolgáltatással arra törekszik, hogy a biztosítással rendelkezők arra tudjanak koncentrálni, ami igazán számít: a gyógyulásra.