A tüdőrák molekuláris diagnosztikája — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

A tüdőrák molekuláris diagnosztikája

A különféle tüdőráktípusok nagyjából 70%-a tartozik abba a csoportba, amelyek potenciális gyógyszercélpontként szóba jöhető irányító mutációkat hordoznak. Molekuláris diagnosztikai központunk tüdőrákos betegek részére elvégzi a szükséges mutációvizsgálatokat, és segít a legmegfelelőbb terápia megkeresésében.

A tüdőrákok legelterjedtebb szövettani csoportosítása szerint nem-kissejtes és kissejtes formát különítünk el aszerint, hogy a mikroszkóp alatt milyennek mutatkozik a tüdőráksejtek megjelenése és mérete. Egy másik, szintén szövettani jellegű felosztás szerint ismét többféle formát lehet megkülönböztetni az alapján, hogy milyen típusú sejtekből alakul ki a rák. A tüdőrákok döntő többsége úgynevezett karcinóma, vagyis hámsejtekből kialakuló daganat.

EGFR

A tüdőrákoknál az egyik leggyakoribb daganatkeltő mutáció az EGFR nevű gént érinti. Az EGFR a hámsejtek által termelt növekedési faktor, az EGF receptorát állítja elő, amely a sejtek növekedését segíti elő. Az EGFR jelenléte önmagában tehát még nem okoz rákos elfajulást, de ha a fehérje mutáns változatban vagy fokozott mennyiségben van jelen a sejtek felszínén, az már daganatkialakuláshoz vezethet.

Az EGFR mutációját a tüdőrákok több, fentebb említett típusában is megtaláljuk. Az EGFR mutációja jellemző a mirigyhámból kiinduló daganatok (adenokarcinómák) 14%-ára, a laphámrákos (planocelluláris) típusok 1%-ára, illetve a nem-kissejtes tüdőrákok 7 és a kissejtes tüdőrákok 4%-ára. A célzott kezelés ezekben az esetekben EGFR tirozin-kináz-gátló gyógyszerekkel valósítható meg; a nem-kissejtes tüdőrákoknál ezeknek már két típusa is elérhető törzskönyvezett formában. Bővebben: Az EGFR gátlásával kezelhető daganatok (vastagbélrák, tüdőrák) célzott terápiája.

Az EGFR gén – amellett, hogy mutáns – felsokszorozódott formában lehet jelen a tüdőráksejtekben. Ennek kimutatása szintén alkalmazható az EGFR-gátló kezelés hatékonyságának előrejelzőjeként. Az EGFR tirozin-kináz-gátlók egyik típusánál kötelező az EGFR mutációjának vizsgálata, és ez a szer már első vonalban, tehát a kemoterápia helyett is szedhető.

Az EGFR tirozin-kináz-gátlók másik típusa szintén nagyon hatékony az EGFR mutáns betegeknél, de jelenleg csak másod- és harmadvonalban alkalmazható. Itt csak a KRAS-vizsgálatot kötelező elvégezni, ami szintén kizárja a gyógyszer hatékonyságát.

HER2

A HER2 gén mutációja a mirigyhámból kiinduló daganatok 4%-ára jellemző. A hibásan termelődő HER2-fehérje gátlására ilyenkor egy olyan tirozin-kináz-gátló tűnik a legalkalmasabbnak, amely irreverzibilis módon gátolja mind a HER2, mind pedig az EGFR fehérjék tirozin-kináz enzimeit. Ez a gyógyszer jelenleg harmadik fázisú klinikai vizsgálatban van nem-kissejtes tüdőrákban.

KIT

A KIT gén mutációja a kissejtes tüdőrákok 2%-át jellemzi. A KIT gén terméke a c-kit fehérje, amelynek gátlására tüdőrákban még nem érhető el célzott kezelés.

MET

A MET gén a c-met nevű fehérjét termeli, amelyre szintén kifejleszthetőek célzott gyógyszerek. Tüdőráknál egyaránt előfordulhat a MET mutációja és felsokszorozódása, de a célzott kezeléshez az is elég lehet, ha a fehérje egy bizonyos mennyiségben jelen van a ráksejtek felszínén.

EML4/ALK

Az EML4/ALK mutációja a mirigyhámból kiinduló tüdőrákok 4-7%-ára jellemző. Ilyenkor hatékony lehet, ha olyan célzott gyógyszert kap a beteg, amely a gén hibás enzimtermékére, az ALK-ra (anaplasztikus limfóma kináz) hat. Ezt a gyógyszert jelenleg nem-kissejtes tüdőrákban vizsgálják klinikai próbák keretében.

BRAF

A BRAF gén mutációja a tüdőrákok 1-3%-ában (adenokarcinómák és nem-kissejtes tüdőrákok) van jelen. Jelen pillanatban több gyártó is versenyzik a BRAF-gátló gyógyszerek fejlesztésében, és valószínű, hogy ezek a szerek a BRAF-mutáns tüdőrákok kezelésében is alkalmazhatóak lesznek.

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai konzultációra