A petefészekrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

A petefészekrák molekuláris diagnosztikája és célzott kezelése

A petefészekrák egyes típusaiban – a mellrákhoz és a gyomorrákhoz hasonlóan – szintén felsokszorozódhat a HER2 gén. Korábban emiatt itt is felvetődött, hogy a két másik ráktípusnál már sikeres HER2-gátló monoklonális antitesttel kezeljék a betegeket. Petefészekrákban emellett az érképződésgátlás is lehetséges, egyes esetekben pedig az EGFR mutációja is előfordulhat. Ha Ön ebbe a csoportba tartozik, akkor esélye lehet rá, hogy eredményes legyen a jelenleg már rendelkezésre álló EGFR-gátlók alkalmazása.

A petefészekrák HER2-gátló monoklonális antitesttel végzett célzott kezeléséhez korábban szintén nagy reményeket fűztek, de ez a gyógyszer itt kevésbé hatásos, mivel a támadáspontját képező HER2-fehérje ezekben a daganatokban csak néhány esetben termelődik nagy mennyiségben.

Az előrehaladott petefészekrák célzott kezelésének másik lehetősége az érképződésgátlás, amelyre egy másik típusú monoklonális antitest bizonyulhat alkalmasnak. Itt épp nemrég látott napvilágot egy új, pozitív klinikai vizsgálati eredmény, a gyártó pedig forgalomba hozatali engedély iránti kérelmet nyújtott be az Európai Uniónál. Ha a szer támogatást kap, akkor több mint 15 év után ez lesz az első új, immár célzott gyógyszeres kezelés petefészekrákra. (Bővebben: Másfél évtizede az első új, célzott kezelési lehetőség a petefészekrák gyógykezelésében).

A harmadik lehetőség a petefészekrák célzott kezelésére az EGFR-mutáció megléte. Ebben az esetben a tüdőrák kezelésében már alkalmazott EGFR tirozin-kináz-gátlókat, illetve a szintén tüdőrákban vizsgált EGFR és HER2 tirozin-kináz-gátlót lehetne alkalmazni. (Bővebben az EGFR-gátlók működéséről: Az EGFR gátlásával kezelhető daganatok célzott terápiája).

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai konzultációra