Molekuláris diagnosztika a gyakorlatban: a vizsgálatok menete — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

Molekuláris diagnosztika a gyakorlatban: a vizsgálatok menete

Hogyan és milyen eszközökkel zajlanak azok a vizsgálatok, amelyekkel előrejelezhető egy-egy gyógyszer hatékonysága abban a daganattípusban, amely jelen van Önnél? Miért érdemes az Oncompass Medicine laborját választania?

Ma már rendelkezésünkre állnak azok az eszközök, amelyekkel pár nap alatt részletes elemzés készíthető egy-egy daganatsejt genetikai állományáról. Ezeket a berendezéseket hazánkban is több helyen alkalmazzák, így egyre több beteg esetében lehet elvégezni a gyógyszerhatékonysági vizsgálatokat.

Cégünk, az Oncompass Medicine élen jár ezekben a vizsgálatokban: a daganat-kialakulással összefüggő gének közül már jelenleg is többnél végzünk rutinszerű mutációs vizsgálatot, a következő években pedig folyamatos bővülés várható ezen a téren. Legnagyobb előnyünk a nagyfokú pontosság, továbbá az, hogy naprakészen követjük azokat a tudományos kutatásokat, amelyek a rák szempontjából jelentős mutációkról és a legújabb gyógyszervizsgálatokról számolnak be.

A mutációk kimutatásának legpontosabb és legmegbízhatóbb módszere az úgynevezett szekvenálás. Ehhez – a megfelelő állapotú DNS-mintán kívül – egy nagyteljesítményű genomszekvenátor készülékre van szükség, amellyel kellő pontossággal elemezhető a daganatsejt akár teljes genetikai állománya is. A legtöbb esetben persze már az is bőven elegendő információt nyújt, ha csak azokat a génszakaszokat vizsgáljuk át, amelyeknél jelen lehetnek a célzott kezelés hatékonyságát előrejelző mutációtípusok.

Diagnosztikai laborunk egy GS FLX Titanium nevű eszközt használ: ezzel akár több millió, rövidebb vagy hosszabb DNS-szakasz sorrendje is meghatározható egyetlen menetben. Ennek időigénye – a vizsgált DNS-szakasz hosszától függően – néhány óra, esetleg néhány nap. Mostanáig több mint 3500 szekvenálási reakciót végeztünk el azokból a DNS-mintákból, amelyeket a patológiai laborok által korábban már archivált szövetmintákból izoláltunk.