A hasnyálmirigyrák molekuláris diagnosztikája — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

A hasnyálmirigyrák molekuláris diagnosztikája

A hasnyálmirigyrák célzott kezelése a már felismert, lehetséges gyógyszercélpontok "kihasználásával" akár 90%-ban is megvalósítható lenne. A hasnyálmirigyrákos esetek negyedében a HER2 gén felsokszorozódása figyelhető meg. Lehetséges célpontok még a KRAS és a HRAS fehérje, a PIK3CA, a MET, valamint az esetek 2%-ában a BRAF. Az EGFR fehérje – normális formában – szintén előfordulhat a daganatsejtek felszínén, így EGFR-gátlókkal ebben az esetben is be lehet avatkozni a betegség lefolyásába.

A hasnyálmirigyrák célzott kezelésére mostanáig az EGFR tirozin-kináz gátlására alkalmas gyógyszerek egyetlen típusát törzskönyvezték, kemoterápiás szerekkel kombinálva. Ez a készítmény az eddigi klinikai vizsgálatok adatai szerint akár egy évvel is megnövelheti a túlélési időt.

Klinikai vizsgálatok zajlanak továbbá annak megállapítására is, hogy a HER2-pozitív hasnyálmirigyrákok esetében alkalmazható-e a monoklonális antitesttel végzett HER2-gátló kezelés.

A BRAF-gátlók eredményes alkalmazása szintén lehetséges lehet azokban az esetekben, ahol a BRAF mutációja van jelen. Gátolhatóak lennének továbbá a hibás KRAS, HRAS, PIK3CA és a daganatsejteken jelenlévő normális típusú MET fehérjék is.

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai konzultációra