A gyomorrák molekuláris diagnosztikája — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

A gyomorrák molekuláris diagnosztikája

A gyomorrák célzott kezelése jelenleg a HER2-gátló monoklonális antitesttel valósítható meg a HER2-pozitív esetekben, ami az emlőrák kezeléséhez hasonlóan hazánkban is elérhető. A különféle, ma már azonosított gyógyszercélpontoknak köszönhetően a gyomorrákok összességében 65%-a lenne célzottan kezelhető: a HER2 génen kívül ilyen, úgynevezett irányító mutációk az EGFR és a MET génhibái.

HER2

A gyomorrák HER2-ellenes terápiája az emlőrákhoz hasonlóan szintén elérhető Magyarországon: a célzott kezelés lényege ugyanaz, mint az emlőrák esetében, csak a HER2-meghatározás módszertanában vannak különbségek. A gyomorrákok 20%-a tartozik abba a típusba, ahol a HER2 gén megsokszorozódását lehet kimutatni.

EGFR

Az EGFR esetében szintén a gén megsokszorozódásáról beszélhetünk (a gyomorrákok 5%-a), a gén pontmutációi pedig szintén előfordulhatnak (az esetek 3-5%-a). Mindkét esetben lehetséges lenne az EGFR-gátló kezelések alkalmazása, amit jelenleg klinikai vizsgálatokban tesztelnek.

MET

A c-Met fehérjét előállító MET gén megsokszorozódása fordul elő a gyomorrákok 15%-ában, így a fokozott mennyiségben jelenlévő fehérje célzott gátlásával ezen a ponton is lehetőség nyílhatna a kezelésre.

BRAF

A gyomorrákok 1%-ában a BRAF gén mutációi is előfordulhatnak, ami azt jelenti, hogy ezekben az esetekben a már létező BRAF-gátlókkal végzett kezeléssel is meg lehetne próbálkozni. További gyógyszercélpontok lehetnek még a PIK3CA, illetve a KRAS és a HRAS fehérjék.

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai konzultációra