A BRAF mutáció vizsgálata és kezelése — Molekuláris Diagnosztikával a daganatok ellen

A BRAF mutáció vizsgálata és kezelése

A BRAF legismertebben a festékes anyajegy-daganatoknál, a melanomáknál fordul elő. Itt még nem érhető el a célzott kezelés, de már több olyan hatóanyag is van, amelyek rendkívül ígéretesnek tűnnek. Előfordulhat, hogy ezeket a BRAF-mutáns vastagbél- és tüdőrákoknál is alkalmazni lehet majd.

A 7-es kromoszómán elhelyezkedő BRAF gén esetében eddig több mint harminc olyan mutációt azonosítottak, amely összefüggésbe hozható a rák kialakulásával. Ezek közül a festékes anyajegy-daganatok, a melanomák esetében fordul elő leggyakrabban a hibás BRAF fehérje: a melanomák ötven-hatvan százaléka tartozik ebbe a csoportba. Ritkábban néhány más daganattípusban is előfordulhat a BRAF mutációja. Ilyen a tüdőrákok 1-3%-a (adenokarcinómák és nem-kissejtes tüdőrákok), illetve a vastagbélrákok 5%-a.

Jelen pillanatban több gyártó is versenyzik a BRAF-gátló gyógyszerek fejlesztésében, és ezek a klinikai vizsgálatok már a vége felé tartanak melanomában. De lehetséges az is, hogy ugyanezek a szerek alkalmazhatóak lesznek a BRAF-mutáns vastagbél- és tüdődaganatok kezelésére is a jövőben.

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai vizsgálatra

Annak kiderítésére, hogy jelen van-e Önnél olyan mutáció, amely alapján már valószínűsíthető egy gyógyszer hatékonysága, molekuláris diagnosztikai vizsgálatot végzünk. Előzetesen egy konzultáció keretében átnézzük leleteit, válaszolunk kérdéseire, felmérjük, hogy mely mutációk vizsgálatára lehet szükség. Konzultációnkra az alábbi linken kattintva jelentkezhet:

Jelentkezés molekuláris diagnosztikai konzultációra